Uleiul esenţial de grapefruit

Grapefruit Essential Oil

Grapefruit-ul aparține familiei de plante Rutaceae (citrice), este cunoscut prin numele său științific Citrus paradisi (sau fructul paradisului), este un hibrid între portocalul dulce (Citrus Racemosa) și pomelo (Citrus Maxima) și combină cele mai bune caracteristici ale ambelor.Istoria și originea grapefruitului sunt învăluite în mister. Inițial a fost cunoscut ca “fructul interzis din Barbados”, când a fost descris pentru prima dată în secolul al XVIII-lea. Cu toate acestea, unele surse arată că fructul a fost pentru prima dată crescut în Jamaica. Mai târziu a fost denumit “grapefruit”, pentru că arăta ca niște ciorchini de struguri agățați de copaci.

Ca o curiozitate, grapefruitul este emblema statului american Florida. În America, fructul de grapefruit a fost descoperit prin secolul al XIX-lea, iar în Europa, a fost descoperit abia în secolul XX. Acesta mai este cunoscut în unele părţi ale lumii şi ca „shaddock”, care era numele unui căpitan englez ce a introdus fructul în Europa. În limba română termenul corect este grepfrut, dar eu prefer să folosesc varianta originală, şi anume denumirea sa englezească “grapefruit”.

Grapefruitul a fost folosit de sute de ani pentru multele sale beneficii de vindecare. Strămoșii noștri l-au folosit pentru spălături antiseptice în cazul durerilor în gât și pentru pete pe piele. Este bine cunoscut ca fiind asociat cu dietele şi pierderea în greutate, pentru capacitatea sa de a dizolva grăsimea și celulita. Grapefruitul este renumit şi pentru că stopează pofta de dulciuri, fiind recomandat pentru tratarea tulburărilor de alimentaţie şi problemele de obezitate.
Fiind un diuretic natural, ajută organismul să elimine apa în exces. În medicina ayurvedică, grapefruitul este un remediu pentru problemele digestive, deoarece stimulează vezica biliară și ajută la secreția de bilă. Grapefruitul ajută chiar la reducerea depresiei, cu aroma sa ușoară de citrice. Stimulează imunitatea, este un antioxidant puternic, calmează inflamația, crește metabolismul, este detoxifiant natural pentru rinichi, ficat și limfă, ajută la vindecarea infecțiilor tractului urinar și inhiba dezvoltarea candidei.

Fructul în sine conţine o substanţă denumită naringină. Aceasta e responsabilă pentru gustul amărui şi are puternice proprietăţi antioxidante şi anti-cancer. Dar tot naringina este responsabilă şi pentru interacţiunea cu zeci de medicamente! Aşa că ai grijă când mănânci fructe de grapefruit, pentru că poate să suprime efectele unor medicamente şi să le stocheze în corp, intoxicându-l. Cu toate acestea, naringina se găseşte doar în pulpa fructului de grapefruit, nu şi în uleiul esenţial de grapefruit!

Uleiul esenţial de grapefruit este extras din coaja fructului de grapefruit (Citrus paradisi), nu din pulpa acestui fruct. Ca și alte uleiuri de citrice, uleiul esențial de grapefruit se obține prin presare la rece (procedeu mecanic) a cojilor fructului. Uleiul astfel realizat este de forma unui lichid limpede, de culoare galbenă-verzuie, cu miros fructant, uşor amar, picant şi cu note florale.

Grapefruitul conține uleiul esenţial mult mai adânc în coajă decât în ​​alte fructe citrice, ceea ce îl face puțin mai dificil de extras, randamentul de ulei fiind mult mai mic decât în ​​cazul altor uleiuri esențiale de citrice. Acești factori combinaţi presupune că uleiul de grapefruit este un pic mai scump decât cel de lămâie sau portocală.

Acest tip de ulei esenţial (prin presare la rece) este fototoxic, şi deci nu se recomandă folosirea lui înainte de expunerea la soare. Poate cauza reacţii severe de înroşire şi ardere a pielii!

Mai există încă două tipuri de uleiuri esenţiale de grapefruit, care se extrag prin distilarea cu aburi, din cojile uscate ale fructului, iar celalalt care implică folosirea unui solvent pentru extragerea esenţei de grapefruit. Uleiul esenţial extras prin distilare la aburi nu este fototoxic, ceea ce înseamnă că se poate folosi şi înainte de expunerea la soare.  Diferenţa între cele trei tipuri de ulei esenţial o face metoda de extracţie. Prin distilarea cu aburi nu se pot extrage toate moleculele din materia primă, în special cele cu greutate mare, ceea ce înseamnă că bergaptenul, care este substanţa responsabilă pentru fototoxicitate, nu se va găsi în uleiul esenţial extras cu ajutorul aburilor.

Young Living produce uleiul esenţial de grapefruit (Grapefruit essential oil) prin presare la rece a cojilor de grapefruit recoltate din plantaţiile crescute organic, aflate în Africa de Sud şi California. Dacă te întrebi de ce prin presare la rece şi nu prin distilare sau alta metodă, trebuie să ştii că uleiul esențial de grapefruit de cea mai bună calitate este cel extras prin presare la rece, ca în cazul majorității uleiurilor de citrice. Deoarece nu se utilizează căldură sau substanțe chimice, aceasta ajută la păstrarea integrității uleiului și a eficacității diferitelor sale componente volatile. Este important să foloseşti un ulei presat la rece extras din coaja fructelor crescute organic, pentru că pesticidele se află pe suprafaţa fructelor si nu pot fi pur şi simplu îndepărtate complet prin spălare.

Cea mai abundentă substanţă fitochimică (substanță chimică naturală, pe bază de plante) din uleiul esențial de grapefruit este limonenul, cu o concentratie de aproximativ 88% până la 95%. Limonenul a fost subiectul numeroaselor cercetari încă din anii 1970, fiind demonstrată utilitatea sa în lupta împotriva cancerului și a altor boli. Profilul fitochimic al uleiului esențial de grapefruit este destul de impresionant. Pe lângă limonen, uleiul de grapefruit conține, de asemenea, beta-myrcene, linalool, alfa-pinen, beta-cariofilină, citronelol, farnesol și alte câteva substanțe fitochimice. Toate acestea lucrează în perfectă sinergie cu limonene pentru a oferi numeroase beneficii stării noastre de bine.

Capacitatea acestui ulei de absorbție a radicalilor liberi (ORAC – Oxigen Radical Absorbance Capacity) de 22.600 µTE/100g, unde TE reprezintă echivalentul Trolox în micromoli pe 100g (Trolox este unitatea de măsură pentru capacitatea  antioxidantă sau cantitatea de antioxidanți pe care îi conține o plantă).

Proprietăţi

Nu există înregistrări clare care să indice că acest ulei a fost folosit în vremuri istorice, cu toate acestea, mulți cred că uleiul de grapefruit a fost folosit pentru a trata  pielea,  era foarte eficient atunci când vorbim de aspectul strălucitor al părului, și, eventual, era folosit ca un agent de curățare atât pentru propriul corp cât şi pentru curăţarea casei.

Potrivit medicinei antice, gustul acrişor al uleiului de grapefruit are rolul de a da energie, a reda echilibrul emoţional şi de a susţine funcţionarea normală a sistemului nervos, digestiv, hormonal sau excretor.

Cele mai importante calităţi ale uleiului esenţial de grapefruit sunt:
  • Efectul tonic– cu masaje regulate, pielea va arăta din nou fermă şi cu un aspect mai regulat.
  • Efectul limfatic– aplicat pe piele susţine o circulaţie mai bună.
  • Efectul detoxifiant– reduce ȋncărcarea cu susbtanţe toxice de la nivelul pielii.
  • Efectul lipolitic– Această calitate permite uleiului să descompună lipidele (grăsimile), iar mirosul însăşi poate să stimuleze arderea grasimilor şi suprimarea poftei de mâncare.
  • Efectul astringent– Fiind ulei citric, acesta conţine citral şi citronelal care îi dau proprietăţi astringente. Nu este din cauza vitaminei C, pentru că doar fructul conţine vitamina C.

In privinta fructelor, sunt numeroase studiile care fac referire la proprietățile antiinflamatorii ale grapefruit-ului. Cercetătorii americani au scris despre efectul substantei limonene din fruct, din coaja acestuia, pentru o diviziune celulara normala.

S-a dovedit ca uleiul de grapefruit este benefic înainte şi după exerciţii fizice, pentru a preveni rigiditatea muşchilor şi articulaţiilor, dar este util şi pentru mentinerea fermitatii pielii.

Uleiul esenţial de grapefruit este un excelent adjuvant în digestie şi în dietele de detoxifiere.

Grapefruitul a fost folosit timp de decenii în curele de slăbire. “Dieta Grapefruit”, cunoscută la Hollywood şi utilizată încă din anii 1930, presupunea consumul unui fruct de grapefruit sau al unui suc de grapefruit la fiecare masă timp de 12 zile. Un studiu aleator, controlat pe persoane reale, publicat în Journal of Medicinal Food în anul 2006 de cercetătorii americani, a constatat că un consum regulat de grapefruit proaspăt a dus la scăderea în greutate. Participanții la studiu au pierdut în medie 1,6 kg după 12 săptămâni. Rezistența la insulină a fost, de asemenea, îmbunătățită pentru participanți.În 2009, cercetătorii mexicani au descoperit că extractul și sucul de grapefruit au scăzut tensiunea arterială la cei care suferă de hipertensiune și, de asemenea, pentru pacienții sănătoși.

O cercetare interesantă din 2015, prezentată în Cancer Prevention Research, a constatat că administrarea de limonene a determinat o scădere semnificativă a hormonilor steroizi produşi de glandele suprarenale. Când o persoană se află sub stres, glandele suprarenale produc cantități mari de cortizol (hormonul steroid produs de glandele suprarenale). Atunci când cortizolul este crescut pentru perioade lungi de timp, acest lucru poate provoca o mulţime de afecțiuni de sănătate variind de la imunitatea afectată, la oboseală cronică, tulburări de somn și depresie. Grapefruitul s-a dovedit a fi util pentru a diminua stresul și pentru îmbunătăţirea stării de spirit.

Cercetătorii japonezi au raportat în 2001 că uleiul esențial de grapefruit inhibă o enzimă cunoscută sub numele de acetilcholinesterază (AChE). Rolul AChE este de a descompune un neurotransmițător din creier cunoscut sub numele de acetilcolină. Deoarece grapefruitul inhibă enzima AchE, acest lucru cauzează creșterea nivelurilor de acetilcolină şi conduce la îmbunătățirea dispoziției, mai puțină oboseală, scăderea înceţoşării creierului și mai puțin stres.

Moduri de folosire

Uleiul esențial de grapefruit este apreciat pentru proprietăţile sale și poate fi folosit:

  • în scop aromatic: prin difuzare la rece sau prin inhalare direct din sticluţă sau din palmă
  • topic sau local, diluat cu un ulei vegetal de diluţie, precum uleiul de cocos, de jojoba, cu o diluţie de 1:1 (o picătură de ulei esenţial la o picatură de ulei vegetal de diluţie), în scop cosmetic sau pe punctele reflexogene din talpă.
  • intern, poţi adăuga o picătură în apa pe care o bei sau ca supliment alimentar în suc, smoothie sau cu miere de albine. Fii atentă să fie un ulei esenţial 100% pur şi de foarte mare calitate. Uleiul esenţial de la Young Living poate fi consumat intern.

În aromaterapie poate fi utilizat ca ulei pentru masaj, dar şi în vaporizatoare pentru îndepărtarea stresului, a stărilor de oboseală şi anxietate. Poate fi pulverizat în aer sau pe aşternuturi şi lenjerie, astfel va crea un mediu plăcut, pozitiv, relaxant datorită aromei deosebite pe care o are.

Acest ulei esenţial are un mare rol în creşterea respectului faţă de propria persoană. După inhalare, vei avea sentimentul ca ai forţe noi, iar energia pe care o vei căpăta nu va mai fi ceva atât de neobişnuit, cum vi se părea înainte.

Uleiul esenţial de grapefruit are un parfum minunat, cu efect extraordinar asupra corpului şi minţii, dar mai ales asupra stării interioare, deoarece intensifică eliberarea de endorfine care sunt neurotransmiţători ce declanşează sentimente de bucurie, iubire şi fericire. Pune 2 picături de ulei esenţial de grapefruit în vasul cu apă al difuzorului şi aroma sa va acţiona asupra nervului olfactiv, va transmite un semnal la creier şi astfel se va declanşa un efect benefic asupra psihicului şi organismului.

Pentru sistemul nervos este un tonic foarte bun. Relaxează mintea, ajutând atât la depăşirea perioadelor de depresie cât şi a celor de euforie. Alungă dezamagirea şi negativismul. Acest ulei esenţial are un mare rol în creşterea respectului faţă de propria persoană. După inhalare, vei avea sentimentul că ai forţe noi, iar energia pe care o vei căpăta nu va mai fi ceva atât de neobişnuit, cum ţi se părea înainte. Este excelent pentru mărirea capacităţii intelectuale, deoarece are un efect plăcut de împrospătare.

Uleiul esenţial de grapefruit are un efect minunat asupra simţurilor, ridică starea de spirit, este excelent pentru intreg corpul. Purifică aura şi corpul mental ceea ce ajută la eliberarea depresiei, a confuziei şi a bruiajului mental. Odată curăţate, putem fi receptivi la vocea noastră interioară şi la puterile intuiţiei. Ne ajută să ne redobândim propria putere şi să ne atingem obiectivul propus. Este folosit şi pentru un rol revitalizant, mai ales atunci când te simţi copleşită. Uleiul de grapefruit ajută foarte mult la refacerea acelei stări de bine, recăpătându-ţi astfel optimismul. Poate fi şi un excelent odorizant de cameră. Parfumul proaspăt de grapefruit te ajută să treci peste acele dimineţi când, pur şi simplu, nu ai chef să te ridici din pat. Dacă este ţinut pe noptieră, mireasma uleiului de grapefruit are rolul de a te pune în mişcare în cel mai scurt timp.

Atunci când este aplicat topic pe piele în cantități mici, uleiul esențial de grapefruit este este stimulent si benefic pentru piele. Acesta este motivul pentru care este inclus în multe creme și amestecuri anti-celulită care sunt utilizate pentru periaj uscat. În plus, uleiul de grapefruit poate să îmbunătăţească circulaţia de la nivelul epidermei şi să ajute la arderea grăsimilor.

Cu o picatura de ulei de grapefruit împrospătezi respiraţia sau amestecă cu puţină apă şi se pulverizează pe fructe, legume şi alte produse pentru mentinerea lor proaspete. De asemenea, se poate pulveriza pe lucruri, în bucătărie, frigider, în maşină pentru improsparea aerului.

Este un tonic foarte bun pentru piele, ajută în prevenirea îmbătrânirii premature a organismului.

Adaugă câteva picături la apă, difuzează în birou sau acasă sau masează 2-4 picături de ulei de grapefruit pe piept și încheieturi atunci când ai poftă de ronţăieli. Uleiul de grapefruit este cunoscut pentru scăderea poftelor de dulce și te ajută să renunţi la dependența de zahăr când îl inhalezi direct. Inhalează uleiul direct din sticluţă ori de câte ori pofteşti la dulce sau foloseşte ca supliment natural câteva picături în apa sau ceaiul pe care le bei pe parcursul zilei. Deoarece poftele – în special pentru zahăr, sare, grăsimi și carbohidrați – sunt strâns legate de stres, grapefruit-ul poate ajuta la minimizarea consumului acestor alimente pe fond emoţional, având în plus puternice efecte atunci când vine vorba de arderea grăsimilor. Dacă se va crea un amestec de ulei esenţial de grapefruit cu cel de patchouli, efectul primului va fi accentuat, iar rezultatul va fi o suprimare naturală a poftei de mâncare.

Picură doar unul sau doi stropi de ulei de grapefruit pe palme, freacă-le, fă-le cupă şi inspiră încet aroma. Poţi “ajusta” cu usurinţă intensitatea parfumului prin apropierea sau îndepărtarea mâinilor de nas.  Este recomandat să inspiri mireasma între 5 şi 20 minute, înainte de masă. De asemenea, este important să bei apă pură, dupa inhalarea uleiului. Când se inspiră aroma acestui ulei înainte de a mânca, apetitul alimentar va scădea.

Amesteca câte două picături din trei tipuri de uleiuri (grapefruit, lămâie şi portocale) şi pune în difuzorul de aromaterapie cu aburi reci, iar parfumul care se va răspândi în aer va stimula arderea grăsimilor, va avea un impact pozitiv asupra psihicului, va oferi o stare de bine, de relaxare, bucurie şi euforie, va îmbunătăţi digestia şi metabolismul.

Pe de alta parte, acest ulei creşte pofta de mâncare la persoanele care nu simt nevoia de a mânca. Dozele regulate de ulei de grapefruit ajută la creşterea semnificativă a apetitului, dacă picuri 1-2 stropi de ulei în apă sau masezi pe abdomen.

Uleiul de grapefruit ajută mental şi emoţional dacă este utilizat într-o serie de tratamente pentru piele și de îngrijire a corpului, în săruri de baie și geluri de duș. Uleiul de grapefruit este folosit frecvent în cosmetică la realizarea de creme de noapte pentru ten, unguente pentru tratamentul celulitei sau pentru ameliorarea edemelor şi a retenţiei de apă. Cremele pentru piele sunt recomandate atât pentru tenul gras, cât şi pentru tenul mixt. Proprietăţile acestui ulei de tonifiere, curăţare, decongestionare îl fac să fie folosit în multe preparate cosmetice pentru combaterea unor afecţiuni ale pielii. După aplicarea acestui ulei nu este recomandat expunerea la soare, decât după 8-12 ore, deoarece este fotosensibilizant.

Uleiul de grapefruit este util pentru efectele sale benefice asupra tenului şi părului gras. Răcoreşte, curăţă, tonifică şi decongestionează pielea.

Dacă este aplicat local, acest ulei poate avea efecte astringente şi de tonifiere. Foloseste ulei de grapefruit după o noapte de petreceri, aplicat local pe piele sau difuzat în casă.  Adaugă câteva picături în sărurile de la o baie seara, pune câteva picături pe gât sau pe încheieturi.

Folosit în cosmetică, uleiul esenţial de grapefruit are diferite proprietăţi. Constituie un tonic excelent si este foarte bun pentru un scalp sau un ten gras. Dacă adaugi o picătură sau două de ulei esenţial în sticla cu şampon, vei observa că, în timp, ajuta la reducerea grăsimii și a transpirației, adăugând în același timp volum și strălucire părului.  Dacă îţi vopseşti părul, uleiul de grapefruit ar putea, de asemenea, să protejeze firele de lumina soarelui.

Poți folosi ulei de grapefruit adăugând în mod natural o aromă de citrice la mâncare, prăjituri, smoothie-uri sau în apă. Acesta va mări saţietatea, te va ajuta să reduci poftele de carbohidrați și dulciuri și îţi va îmbunătăți digestia după o masă copioasa.

Parfumul grapefruit-ului revigorant, uşor fructat şi acidic, cu notele sale amărui este un parfum destul de îndrăgit de marea majoritate. De aceea este şi foarte recomandat în aromaterapie, şi merge bine amestecat cu alte uleiuri, cu parfumuri mai puţin plăcute. De asemenea, uleiul esenţial de grapefruit se combină bine cu uleiurile esenţiale de busuioc (Basil), bergamotă (Bergamot), tămâie (Frankincense), chiparos (Cypress), muşcată (Geranium), lavandă (Lavender), mentă (Peppermint), rozmarin (Rosemary), lămâie (Lemon), fenicul (Fennel), ienupăr (Jenuper) şi Ylang Ylang.

Uleiul de grapefruit se găseşte ca ingredient şi în unele produse Young Living: în uleiul de masaj anti-celulitic Cel-Lite Magic Massage Oil, dar şi în amestecurile de uleiuri esenţiale Citrus Fresh şi GLF.

Precauţii

Reține că aplicarea uleiului esențial de grapefruit pe piele și apoi ieșirea în lumina soarelui poate duce la arsuri solare. Furocoumarinele din grapefruit pot face pielea mai sensibilă la radiațiile UV. Dacă aplici ulei de grapefruit (sau alte uleiuri de citrice) pe piele, evită expunerea la soare a acestor zone timp de cel puţin 12 ore.

Uleiul de grapefruit poate avea potenţial alergenic, aşa că testează-l întotdeauna pe o porţiune mică de piele (diluat) înainte de a-l folosi în cantităţi mari.

Păstrează sticluţa de ulei de grapefruit în locuri întunecate şi răcoroase, dar uscate.

Nu este recomandat copiilor sub 3 ani, femeilor însărcinate în primul trimestru sau celor care alăptează.

Nu în ultimul rând, este o idee foarte bună dacă foloseşti uleiuri esențiale pentru îmbunătățirea sănătății, să știi de unde vin uleiurile esențiale. În special, asigură-te că planta sau fructele nu au fost pulverizate cu pesticide sau alte substanțe chimice nocive. Reziduurile de pesticide se vor concentra în cojile de citrice și, din moment ce vine de la acest ulei esențial, orice ulei esențial din citricele neecologice ar fi dăunător, nu de ajutor. Evită uleiurile esențiale din companiile care nu vă spun cum se cultivă fructele pentru uleiurile lor. Uleiurile esențiale organice de înaltă calitate, ca cele produse de Young Living sunt întotdeauna cel mai bun pariu!

Pentru a comanda uleiuri esenţiale pure, de cea mai înaltă calitate (cu grad terapeutic) şi pentru a beneficia de preţuri cu 24% reducere, creează-ţi astăzi un cont gratuit de Membru Young Living (wholesale) şi foloseşte ID-ul meu 10416169 la Sponsor şi Enroller, accesând link-ul:

După înscrierea ca membru Young Living, este foarte simplu şi uşor să comanzi, iar uleiurile vin în câteva zile la tine acasă. Explorează catalogul online şi vezi ce te atrage.

Îţi urez să experimentezi esenţele naturii în viaţa ta şi să te bucuri de sănătatea pe care uleiurile ne ajută să o păstrăm într-un mod natural!

2 comentarii

  1. Cimpean Anca

    Doresc sa comand citeva uleiuri esentiale, cum procedez.
    Multumesc.

    • Mihaela Dumitru Autor articol

      Îți recomand să te înscrii ca membru YL, pentru a beneficia de prețurile cele mai mici. Înscrierea e gratuită, nu implică nicio obligație. Apasă pe caseta de mai sus și urmeaza pașii, completând datele tale. Apoi adaugă produsele care te intereseaza în coș și plasează comanda. Mai multe detalii găsești pe acest site, la secțiunea Young Living din meniul principal. Mulțumesc! O zi cu soare și bucurii!

Comentariile sunt închise.