Uleiurile esenţiale sunt lichide volatile, compuşi aromatici extraşi din arbuşti, flori, copaci, rădăcini, tufe sau seminţe. De exemplu, când culegem mentă şi strângem în palme o frunză, apoi inhalăm mirosul puternic şi pătrunzător al mentei proaspete, noi inhalăm de fapt ulei esenţial.
Altfel spus, uleiurile esențiale sunt esența plantelor, iar o plantă conţine ulei esenţial ca şi component al propriului sistem imunitar, pe care îl foloseşte pentru protecţie, vindecare şi adaptare. Aceleaşi proprietăţi le au uleiurile esenţiale şi asupra omului, fiind “medicamente naturale” extrase din plante, care ajută mulţi oameni să evite folosirea “medicamentelor sintetice” sau chiar a intervenţiilor chirurgicale.
Uleiul esenţial al fiecarei plante are o compozitie chimică unică, foarte complexă, conţinând sute şi chiar mii de elemente chimice diferite. Dar această varietate naturală de constituenţi chimici lucrează sinergic cu întreg corpul uman spre o mai bună funcţionalitate, atât fizică, dar şi energetică a întregului organism.
Uleiurile esenţiale sunt extrem de concentrate şi mult mai potente decât plantele uscate.
Natura ne-a dăruit toate plantele aromatice şi parfumate pentru a ne bucura de ele şi pentru a ne ajuta să ne schimbăm starea de spirit, deoarece uleiurile esenţiale lucrează şi la nivel mental, emoţional.
Uleiurile esentiale influeţează în mod direct organismul, deoarece caracteristicile lor structurale unice le permit să fie active atât pe suprafaţa celulelor, cât şi în interiorul celulelor. Fiind liposolubile, uleiurile esenţiale sunt capabile să penetreze uşor pereţii membranei celulare şi să acţioneze asupra celulelor.
De asemenea, moleculele uleiurilor esenţiale pot influenţa creierul, datorită faptului că reuşesc să treacă din sânge în creier, deşi bariera hematoencefalică (bariera dintre sânge şi creier) este cel mai selectiv filtru din organism, având scopul de a proteja ţesuturile fragile ale sistemului nervos central de toxine.
Cercetarile au demonstrat ca anumiţi constituenţi (sesquiterpene) din uleiurile esenţiale pot traversa direct bariera dintre sânge şi creier, datorită dimensiunii lor moleculare mici şi pot acţiona ca stimuli cerebrali. Din acest motiv, uleiurile au efecte benefice în ceea ce priveşte ameliorarea simptomelor unor boli grave, de tip Alzheimer, Parkinson şi scleroză multiplă.
Totodată, datorită acestei structuri moleculare mici, o picatură de ulei esenţial conţine aproximativ 40 de milioane de trilioane de molecule, în timp ce noi avem 100 de trilioane de celule în corp. Aceasta înseamnă că doar o picatură de ulei esenţial conţine suficiente molecule pentru a acoperi fiecare celulă din corpul nostru cu 40.000 de molecule.
Având în vedere că este nevoie de o singură moleculă pentru a deschide receptorii unei celule şi a comunica cu ADN-ul pentru a modifica funcţia celulară, putem înţelege de ce simpla inhalare a unei cantităţi mici de vapori de ulei esenţial este capabilă să aibă efecte profunde asupra organismului, creierului şi emoţiilor. Uneori, prea multe molecule de ulei încarcă receptorii celulelor şi aceştia nu mai pot reacţiona, pe când o cantitate mai mică ar fi fost suficientă. De aceea, uleiurile esentiale se folosesc în cantitate mică (câteva picături sunt suficiente).
Timp de mai multe secole uleiurile esenţiale au fost folosite în tratarea bolilor fizice şi emoţionale, dar şi în plan spiritual, în practici religioase. Încă din antichitate, s-au descoperit texte ce conţin date despre substanţe concentrate din plante, folosite în aplicaţii spirituale şi medicale. În Biblie există mai mult de 200 de referinţe directe şi indirecte la uleiuri (untdelemn) şi arome.
Majoritatea uleiurilor esenţiale au proprietăţi antimicrobiene, antibacteriale, antivirale şi antibiotice.
În timpul celui de-al doilea război mondial, dr. Jean Valnet a folosit uleiuri esenţiale la soldaţii răniţi pe câmpul de luptă şi a descoperit efectul lor puternic împotriva infecţiilor.
Un studiu din Austria a confirmat că inhalarea uleiurilor esenţiale de portocală şi de lavandă într-un cabinet stomatologic reduce anxietatea şi îmbunătăţeşte starea sufletească.
S-a demonstrat că aplicând uleiuri esenţiale de bergamotă, lavandă şi tămâie într-un ulei purtător (de diluţie) din migdale dulci şi masat apoi pe mâini, a avut efect pozitiv în înlăturarea durerilor şi a depresiei pentru pacienţi cu cancer în fază terminală.
Într-un spital din Taiwan, pacienţi cu simptome de intestin iritabil şi-au ameliorat semnificativ starea după ingestia de capsule cu ulei esenţial de mentă, comparativ cu cei care au primit placebo.
Sunt doar câteva exemple de studii care atestă cum acţionează puterea uleiurilor esenţiale, fie că sunt utilizate intern, topic sau, cel mai simplu, prin inhalare. Există dovezi că uleiurile esenţiale oferă sprijin sănătăţii fizice, emoţionale şi spirituale, şi sunt folosite în tratamentul diverselor boli precum: cancer, HIV, bronşită, afecţiuni ale inimii, depresie, anxietate şi multe altele.
Uleiurile esenţiale:
- Împiedică acumularea toxinelor şi detoxifică rinichii şi ficatul
- Curăţă receptorii celulei
- Șterg informaţia eronată din memoria celulară
- Stimulează sistemul nervos şi pe cel imun
- Restaurează informaţia corectă în AND-ul celulei
- Oxigenează la nivel celular
Dacă eşti convins că meriţi o alternativă naturală în locul unei soluţii sintetice (care poate produce multe reacţii secundare), te invit să citeşti, să explorezi, să experimentezi şi să faci un pas spre starea de bine, pentru a te bucura de efectele binefăcătoare ale uleiurilor esenţiale.
Pentru a comanda uleiuri esenţiale pure, de cea mai înaltă calitate (cu grad terapeutic) şi pentru a beneficia de preţuri cu 24% reducere, creează-ţi astăzi un cont gratuit de Membru Young Living (wholesale) şi foloseşte ID-ul meu 10416169 la Sponsor şi Enroller, accesând link-ul:
După înscrierea ca membru Young Living, este foarte simplu şi uşor să comanzi, iar uleiurile vin în câteva zile la tine acasă. Explorează catalogul online şi vezi ce te atrage.
Îţi urez să experimentezi esenţele naturii în viaţa ta şi să te bucuri de sănătatea pe care uleiurile ne ajută să o păstrăm într-un mod natural!