Cum scăpăm de căpuşe sau purici

Se apropie vara, iar căpușele sau puricii se înmulţesc şi devin instantaneu o problemă, pentru că pot ajunge în casa ta, pe tine sau copii tăi de pe câine sau pisică, din parcuri, grădini sau păduri. Puricii ciupesc şi provoacă mâncărimi, iar rănile pot duce la probleme de sănătate suplimentare, în timp ce căpușele pot purta boala Lyme și alte boli potențial letale.

Puricii în special pot fi o problemă majoră prin faptul că, odată ce intră în casă, se pot răspândi repede și devin greu de îndepărtat. Ouăle lor pot fi în covor, pe îmbrăcăminte și orice altă țesătură din casă, iar câțiva purici pe câine pot deveni cu ușurință o infestare majoră. Din fericire, există numeroase opțiuni naturale care ne pot ajuta să respingă puricii, să îmbunătățească starea de sănătate a animalului tău de companie și nivelul de protecție al casei tale. Iar uleiurile esențiale pot fi una din aceste opţiuni care pot face asta.

Folosirea tratamentelor naturale pentru combaterea puricilor este nu numai eficientă, ci îţi oferă numeroase beneficii. Este adevărat că, poate consuma mai mult timp decât să acţionezi cu un spray din comerţ, dar când iei în considerare avantajele, devine clar că este o alegere mai bună:

• Nu trebuie să umpli locuința cu substanțe chimice periculoase care îţi pot afecta familia și animalele de companie.

• Tratamentul natural și uleiurile esențiale sunt mai accesibile decât acele substanţe chimice dure, astfel economiseşti bani.

• În loc să rămâi cu mirosuri chimice persistente, uleiurile esențiale lasă în urma lor arome plăcute, care pot aduce, de asemenea, beneficii de aromoterapie cu ele. De la relaxare la stres mai scăzut, vă puteți bucura de aceste beneficii în timp ce luptați împotriva căpușelor și a puricilor.

• Zgardele de purici purtate de animalul vostru de companie pune literalmente otravă în jurul gâtului acestuia. Utilizarea uleiurilor esențiale este o alegere mai bună. Utilizarea uleiurilor esențiale pentru a lupta împotriva capuşelor sau a puricilor este o alternativă eficientă la substanțele chimice scumpe, pastile, zgarde și spray-uri.  Prevenirea este întotdeauna o soluție mai bună și folosirea tratamentelor cu uleiuri esențiale reprezintă un început bun. Curățarea regulată a animalelor de casă cu săpun este, de asemenea, importantă și te poate ajuta să previi apariția puricilor. De asemenea, este o idee bună să aspiri casa zilnic pentru a elimina căpușele nedorite şi să speli așternuturile câinelui sau a pisicii pentru a te asigura că puricii nu sunt prezenţi acolo.

Pe scurt, respingerea puricilor și a căpușelor cu ajutorul unor uleiuri esențiale și un pic de efort este ceva care are sens și ar trebui să fie prima alegere atunci când încerci să faci acest lucru. Desigur, nu toate uleiurile esențiale sunt eficiente. Iată cele mai bune pentru prevenirea acestor probleme:

  • Uleiul esențial de lavandă (Lavander Essential Oil) – Acest ulei esențial natural are proprietăți puternice împotriva insectelor, ceea ce îl face o alegere bună pentru utilizare în casă. Cu toate acestea, animalele de companie nu il tolerează, astfel încât acesta  poate fi utilizat cel mai bine într-o sticlă cu pulverizator si aplicat in zonele casei in care animalele de companie au acces limitat.
  • Uleiul esenţial de lemongrass (Lemongrass Essential Oil) – Fiind una dintre cele mai bune alegeri pentru prevenirea puricilor, lemongrass este de asemenea eficient împotriva căpușelor. Este o alegere excelentă pentru utilizarea în orice metodă posibilă pentru combaterea dăunătorilor.
  • Uleiul esenţial de citronella (Citronella Essential Oil) – Nu este un secret că citronella este eficientă împotriva țânțarilor, dar este și un ulei esențial pe care il poţi utiliza când încerci să lupți împotriva puricilor și a căpușelor.

Alte uleiuri esenţiale eficiente pentru îndepărtarea furnicilor este uleiul esenţial de lemn de cedru (Cedarwood Essential Oil) sau cel de muşcată (Geranium Essential Oil).

Toate aceste uleiuri sunt sigure 100% pentru copii.

Chiar dacă uleiurile esențiale sunt minunate, ele trebuie diluate într-un ulei purtător pentru a fi utilizate pe piele sau într-un spray. Uleiul și apa nu se amestecă, de aceea când puneți uleiuri esențiale în apă, acestea se vor separa. Dacă amestecați uleiuri esențiale cu un pic de alcool, acestea se vor dispersa mai ușor. Totuşi, în cazul animalelor de companie şi al copiilor, soluţiile pe bază de alcool trebuie evitate. O alternativă foarte sănătoasă este utilizarea uleiului vegetal de Neem. Acesta este folosit ca pesticid şi insecticid, fiind recunoscut ca un remediu natural împotriva ţânţarilor. Uleiul de Neem are şi rol terapeutic: ajută la creşterea părului, tratează afecţiuni ale pielii, este ideal pentru detoxifierea sangvina şi echilibrarea nivelului glicemic. Alt ulei purtător pe care îl poţi utiliza este cel de seminţe de susan.

Pentru animalele de companie, cea mai simpla metoda este sa amesteci 15 picături de ulei esențial de citronella cu 1 lingură de ulei vegetal purtător și apoi să adaugi acest amestec pe un guler de bumbac din jurul gâtului. Astfel poţi face o zgardă naturală anti-purici pentru animalul tău de companie. O altă metodă este să adăugați 2 picături de ulei esenţial de citronella în șamponul pe care îl foloseşti pentru a-ţi spăla animalele de companie.

Spray repelent anti-căpuşe sau purici

Ingrediente:

  • Ulei vegetal de Neem – 30 picături
  • Ulei esenţial de muşcată (Geranium) – 60 picături
  • Ulei esenţial de lemn de cedru (Cedarwood) – 50 picaturi
  • Ulei esenţial de citronella – 30 picături
  • Ulei esenţial de lemongrass – 30 picături
  • Apă distilată sau apă purificată – 80 ml
  • Opţional un solubilizant pentru uleiuri esenţiale – 10 ml, ca substituitor al alcoolului
  • Opţional ulei esenţial de lavandă (Lavender) – 30 de picături
  • Opţional ulei esenţial de eucalipt (Eucalyptus radiata) – 30 de picături
  • Opţional ulei esenţial de rozmarin (Rosemary) – 20 picături
  • Opţional ulei esenţial de mentă piperată (Peppermint) – 20 picături
  • Opţional amestec de ulei esenţial Thieves – 20 picături

Într-un recipient din sticlă de culoare închisă (pentru a fi ferită de soare), cu pulverizator, amestecă toate ingredientele, agită înainte de utilizare şi pulverizeaza pe zonele expuse a fi afectate de purici sau căpuşe. Va rezulta aproximativ 100 ml de soluţie repelentă care îşi va face efectul instant şi va ţine departe de copii sau animale de companie aceste insecte supărătoare. Nu îţi face probleme dacă nu ai toate aceste uleiuri din listă, sunt suficiente 3 sau 4 uleiuri din cele recomandate.

Pentru că soluţia are şi acţiune umană, ea protejează atât de căpuşe, purici cât şi de ţânţari. Datorită uleiurilor esenţiale, soluţia miroase foarte bine, putând fi pusă chiar şi în anumite zone din casă, pentru a ţine casa departe de ţânţari, pe dischete din bumbac infuzate sau poate fi difuzată cu aparatul pentru aromaterapie de la Young Living (Dewdrop sau Rainstone).

Dar dacă nu ai apucat să acţionezi preventiv şi ai descoperit o căpuşă pe corpul tău sau al copiilor? Cum poţi acţiona rapid şi eficient pentru a evita eventuale neplăceri?

Îţi recomand câţiva paşi pe care i-aş urma dacă aş observa o căpuşă înfiptă pe corpul nostru sau al copiilor:

  1. Îndepărtează uşor căpuşa– Dacă nu știi cum să scoţi căpuşa, este important să nu strângi pielea în zona în care acesta e înfiptă sau să desparţi capul căpuşei de corpul ei. Am văzut rezultate deosebite, folosind o picătură de ulei esenţial de lavandă sau de mentă pe piele, aplicată şi masată la o distanţă de 2 cm  de jur împrejurul căpuşei, într-un cerc din ce în ce mai apropiat de căpuşă. Acesteia nu îi va plăcea mirosul uleiului esenţial şi va ieşi singură. Astfel o poţi îndepărta în totală siguranţă. Uleiul esenţial de Palo Santo este cel mai recomandat pentru a fi folosit în această operaţiune, dar uleiul de mentă sau cel de lavandă ar trebui să fie la îndemână şi nu trebuie să lipsească niciodată din casa ta. Pe lângă aceste uleiuri esenţiale, pot funcţiona şi uleiul de coajă de scorţişoară, cimbru, busuioc sau oregano.  Cu cât căpuşa stă mai puţin înfiptă în piele, cu atat, riscul de infecţie este mai scăzut. Nu uitaţi că uleiurile esenţiale sunt mult mai concentrate decât plantele pe care le puteţi avea în grădină şi de aceea sunt mult mai eficiente. Un alt sfat este ca în niciun caz să nu aplici uleiul esenţial direct pe căpuşa înfiptă, deoarece, chiar dacă aceasta va ieşi poate mai repede, există riscul ca stresul provocat de mirosul de ulei esenţial să o determine să elimine mai multă salivă/substanţă toxică în corpul vostru, înainte de a ieşi din piele. De aceea este bine să ai răbdare şi  să acţionezi cu calm! Poţi folosi o picătură din amestecul de ulei esenţial Stress Away sau Peace & Calming aplicată în spate, pe gât, la ceafă.
  2. Curăţă şi dezinfectează zona unde a fost căpuşa înfiptă. Cel mai potrivit ulei esenţial pe care îl poţi folosi pentru acestă procedură este amestecul Purification, însă poţi opta şi pentru uleiul de tămâie (Frankincense), arbore de ceai (Tea tree), Myrrh sau amestecul Thieves (care conţine cuişoare, lămâie, rozmarin, coajă de scorţisoară şi Eucalyptus radiata). Acestea pot fi folosite ca dezinfectant pentru orice înţepătură (de căpuşă, ţânţar, albină sau viespe).
  3. Evită o perioadă zaharul sau dulciurile, consumă alimente uşoare şi cât mai naturale, pentru a ajuta corpul să lupte cu o eventuală infecţie.
  4. Foloseşte un supliment cu rădăcină de Astragalus (capsule). Timp de o lună poţi lua până la 3000 mg de Astragalus zilnic, iar apoi scazi doza la 1000 mg, în scop preventiv. Astragalus conţine trei componente datorită cărora planta are un impact puternic şi benefic asupra sănătăţii umane: saponine, flavonoide şi polizaharide. Saponinele sunt cunoscute pentru abilitatea lor de a îmbunătăţi sistemul imunitar, flavonoidele au calităţi antioxidante, controlează şi ucid radicalii liberi şi pot preveni înmulţirea viruşilor care cauzează imunodeficienţă, iar polizaharidele sunt cunoscute pentru capacităţile lor antimicrobiene, antivirale şi antiinflamatorii, printre alte beneficii pentru sănătate.

Nu lăsa mușcăturile de insecte să distrugă distracția în aer liber a familiei tale în această vară şi foloseşte soluţii cu ingrediente 100% derivate din plante naturale, precum uleliurile esenţiale pure de la Young Living, pentru a respinge țânțarii, căpușele și puricii.  Astfel puteţi petrece timp în curte sau în pădure, puteţi să vă simțiţi bine, știind că aceşti picuri naturali acţionează pentru a vă proteja pe voi și pe cei dragi vouă.

Pentru a comanda uleiuri esenţiale pure, de cea mai înaltă calitate (cu grad terapeutic) şi pentru a beneficia de preţuri cu 24% reducere, creează-ţi astăzi un cont gratuit de Membru Young Living (wholesale) şi foloseşte ID-ul meu 10416169 la Sponsor şi Enroller, accesând link-ul:

După înscrierea ca membru Young Living, este foarte simplu şi uşor să comanzi, iar uleiurile vin în câteva zile la tine acasă. Explorează catalogul online şi vezi ce te atrage.

Îţi urez să experimentezi esenţele naturii în viaţa ta şi să te bucuri de sănătatea pe care uleiurile ne ajută să o păstrăm într-un mod natural!